Chvála pohybu

Pohyb je lék. A uvědomíme-li si, že není oddělení těla od mysli, že vše, co se děje v naší mysli, se posléze otiskne do těla, dodejme, že pohyb je jedinečný lék. Vyladí naše tělo, srovná mysl. Tak jednoduché to je.

Pohyb je zdarma, neuvažujeme-li o návštěvě placeného centra, speciálních kurzů nebo o vlastním trenérovi. Pohyb je všude dostupný, hýbat se je naše přirozenost, jenom se kamsi ztratila pod každodenním chvatem, množstvím povinností a neodkladných záležitostí.

Pohyb v příroděKolik stojí jedna obyčejná procházka, která nahradí třeba tři stanice jízdy tramvají, autobusem nebo metrem? Jak náročné je, když vyjdeme schody, místo abychom jeli výtahem? Co se stane, necháme-li auto na vzdálenějším parkovišti a zbytek cesty do svého cíle dojdeme pěšky?

Pravda, snad je třeba najít trochu více času, i když i taková úvaha může být právě v městském provozu iluzorní. Je snad rychlejší posunovat se krokem v koloně aut? Uděláme lépe, když se budeme mačkat s ostatními v přeplněných prostředcích městské dopravy?

Malý krok přináší velkou změnu. Všichni dnes počítáme s časem, máme přirozeně své plány a cíle, ale současně bychom chtěli být zdraví, výkonní a toužíme po harmonii na všech úrovních. Proč nevyužít něco, co je přirozeně v nás a co máme stále po ruce?

Není třeba podávat velké výkony a příliš se přetěžovat. Nemáme-li času nazbyt, věnujme si ho právě tolik, kolik ho aktuálně máme.


Buďme na sebe hodní a nechtějme za každou cenu trápit své tělo vrcholovými výsledky.


Ani to není dobře, tím spíše, nejsme-li trénovaní a kouzlo pohybu teprve objevujeme či po delší přestávce znovu začínáme nebo patříme mezi seniory.

Umíte si představit, že vstanete o chvilku dřív než obvykle a rozproudíte krev ve vašem těle jednoduchým cvičením? Zpočátku se taková představa zdá snad jako zlý sen, ale stačí trochu disciplíny a za pár dní pravidelného cvičení se pomaličku překlopí do poznané skutečnosti. Vaše páteř bude pružnější, klouby ohebnější a věřte, že i na svět se budete dívat o něco radostněji. Moje osobní zkušenost s Pozdravem slunci je vážně jedinečná. Na internetu je mnoho návodů, jak jej cvičit. Je to jednoduché, vhodné i pro začátečníky.chvála_pohybu

Je potěšitelné, že dnes se nějakým způsobem touží hýbat většina z nás. S odhodláním, plány a radostí se zapíšeme a většinou také hned zaplatíme nemalou částku za hodiny jógy, pilates, posilovny a dalších nabídek, které se předhánějí v oslovení svých klientů. Je to v pořádku, pokud takový krok děláme vážně s chutí a cvičení nás baví. S rukou na srdci se ptejme sami sebe, jestli je tomu opravdu tak. Nejdeme na cvičení proto, že tam chodí kamarádka? Že bychom měli, protože se to žádá, protože tam chodí i ostatní, protože je to „in“? Pokud zní odpověď „ano“, pak si raději kupme něco pro radost a takové cvičení přenechme druhým. Jako ostatně cokoli, co neděláme sami za sebe a sami pro sebe, ani tohle nebude fungovat. Dříve či později to vzdáme a mimo vlastních výčitek, že „nejsme dost dobří ani na to cvičení“, nám bude líto i ztracených finančních prostředků.

Jděme se raději projít někam, kde je klid, trochu zeleně, něco stromů a v tichu a míru, v souladu sami se sebou, popřemýšlejme, jaký pohyb bude dělat dobře nám. Ta správná odpověď zcela jistě přijde, odměnou nám bude radost z vlastní aktivity, která nás sama povede ke kýžené a očekávané harmonii.

Autorka: Romana Junková