Léto, pohoda, parno, plovárny… a taky plísně (jak se jim vyvarovat a chránit se)

Koho někdy v životě ve veřejné sprše nebo u bazénu nenapadla myšlenka: „Doufám, že tady něco nechytnu.“

Plísně trápí spoustu lidí. A jakmile je jednou máme, je těžké se jich zbavit. Teplo a vlhko je pro plísně různého druhu ráj, a proto si dnes povíme, jak můžeme své nožky zcela prakticky ošetřit, anebo ještě lépe – jak je ochránit.

V návodu najdete rady pro každodenní život i dovolenou. A jste-li diabetici, potěšíme i vás.nohy na plovárně

Po městě a výletech běháme v horku v uzavřených botách. Abychom udrželi krok s módními trendy, odhalujeme své kotníky v botách bez ponožek a potom ťapkáme bosýma nohama ve veřejných koupalištích. A upřímně – ty žabky nás zas tak dobře před nákazou neochrání.

5P, které nás zaručeně ochrání

Vyrazit na koupaliště, do wellness nebo fitness nepřipraveni je tak trochu jako poslat dítě do školky, kde řádí vši – je zde velká pravděpodobnost, že si něco nemilého přineseme i domů.

K nákaze totiž stačí kontakt s kontaminovanou plochou. Nechodit na taková místa však není žádné řešení.

Letní relax si můžeme dopřát a zůstat i tak v bezpečí. Pojďme si říct jak.

1. Prevence

Vzhledem k tomu, že léčba plísní je zdlouhavá (může trvat až rok!) a hrozí, že plíseň chytnou všichni v rodině, pojďme se raději zaměřit na prevenci.

  • Používejme pokud možno v botách bavlněné ponožky nebo z bambusu či antibakteriálních vláken.
  • Nosme jen takové uzavřené boty, které jsou z přírodních či prodyšných materiálů nebo mají průduchy.
  • A občas nechejme chodidla dýchat – provětrejme je, choďme po trávě. Pokožce na nohou to prospěje.
  • Vyrážíme-li na výlet, kde je riziko zapocení, mějme u sebe náhradní suché ponožky na výměnu.
  • Po mytí nohou je důkladně osušme, zvláště mezi prsty.
  • Ve veřejných prostorách nechoďme na boso.
  • Všímejme si změn na pokožce nohou.

A pokud už vidíme první příznaky nákazy, používejme na nohy zvláštní ručník. Často jej vyměňujme a mějme jej stranou od ručníků ostatních členů rodiny. A pochopitelně i z druhé strany – nepoužívejme stejné boty, oblečení, ručníky nebo ložní prádlo s někým, kdo má plíseň na kůži. V tom případě ani doma nechoďme na boso. A pedikúru si dopřávejme jen tam, kde máme jistotu, že vše správně sterilizují.Spokojené nohy bez plísní

Než vyrazíme k vodě, dopřejme svým nohám ochranu. Pro své antimikrobiální a dezinfekční účinky jsou výborné ozonové masti FULL-OXY. Krémy jsou čistě přírodní na bázi olivového oleje a využívají unikátní okysličující vlastnosti ozonu. Jsou antiseptické, to znamená, že na pokožce vytvoří ochrannou sterilní vrstvu, která chrání před plísní.

O své nohy pečujme. Suchá a nezdravá kůže je pro plísně velkým lákadlem. Můžeme si občas dopřát teplou lázeň nohou (cca 10 minut) s lžící mořské či himalájské soli a s kapkou esenciálního oleje (levandulový je skvělý na unavené nohy).

2. Poznat včas

Všímejme si. Zvláště muži nebo děti si své nohy neprohlídnou, co je rok dlouhý. Loupe-li se nám kůže mezi prsty, je zarudlá, svědí a trápí nás i zápach nohou, vyhráli jsme v loterii letních nákaz mykózu neboli houbovou infekci, případně bakteriální infekci.

Další potíží je plíseň nehtů. Ta začíná drobnou žlutou či bílou skvrnou, která se rozšiřuje. Žluté až hnědé nevzhledné nehty v této fázi nebolí, ale při neléčení začínají opravdové potíže – nehet se loupe, drolí a bolí.

3. Poléčit účinně

I s plísní pomůže osvědčená ozonová kosmetika. Rychle hojící ozonové krémy z řady FULL-OXY ulevují, dezinfikují a zaručí rychlé hojení bez tvorby jizev. Někteří lidé jsou k nákaze náchylnější, a to především lidé s oslabenou imunitou a diabetici. Dobrou zprávou je, že všechny uvedené ozonové krémy a masti sou vhodné i pro ně.

4. Pořešit celostně

Čím to je, že někteří lidé by mohli své nohy vymáchat v močůvce a nic by se jim nestalo? Tělo je velmi komplexní a k plísním je náchylnější ten, jehož kůže není vitální a celkově jeho organizmus nemá potřebnou obranyschopnost. Můžeme tedy jako prevenci i součást léčení do svého jídelníčku přidat přírodní potraviny a doplňky stravy, které jednak detoxikují a jednak zvyšují imunitu proti infekcím jako např. FULL-HUMIC.

5. Pečujme také o duši 

Říká se - ve zdravém těle zdravý duch, ale bezpochyby to platí i naopak. Když je nám dobře na duši, býváme celkově zdravější. Více o tom pojednává další článek Krása vychází zevnitř.

Letní výbava, aneb co přibalit do kufruregenerující nohy

Proč si zabalit ozonové krémy do kufru na dovolenou? Jsou multifunkční a pomohou se všemi trablemi, které nás mohou potkat.

Krémy z řady FULL-OXY (Cream nebo Antimicrobial) jsou díky nejvyšší koncentraci ozonu vynikající první pomocí a přináší okamžité uvolnění. To platí jak pro plísně, tak pro spálení od sluníčka. FULL-OXY hojí, když to s opalováním přeženeme  nebo když nás trápí solární ekzém (jako prevenci potíží a zároveň komplexní výživu můžeme své pokožce pravidelně dopřávat také tělový balzám Body Balm).

FULL-OXY dokáží zhojit jakékoli ranky. Ty pak tvoří mnohem menší jizvy. A že těch odřených kolenou a loktů v létě přibývá, že? Stejně tak jsou tyto krémy dobré na bodnutí komáry a klíšťaty – zahojí bez svědění a výrazně sníží riziko klíšťové nákazy.

Kromě toho však pomohou i s „hubnutím do plavek“. Při pravidelném používání pomáhají zbavit se celulitidy. Navíc můžeme dát sbohem akné a vráskám, neboť ojedinělá ozonová formule díky aktivnímu kyslíku pokožce dodá vitalitu. 

Přibalme si tyto oba krémy a domů z dovolené či výletu si nikdo z  rodiny nepřiveze nic, co bychom nechtěli. Jen hromadu krásných vzpomínek…

SHLÉDNĚTE NÁZORY EXPERTA

Autorka: Jana Mráčková