3000x vyšší dezinfekční účinnost. Jak ozon pomáhá nejen v dnešní “době virové”?

První ozonové generátory vznikly už před více než 160 lety. Sílu aktivního kyslíku však společnost naplno doceňuje až nyní. V době, kdy je dezinfekce a prevence zcela zásadní. Jak nám ozon pomáhá v boji proti virům? Kde všude sílu aktivního kyslíku můžete využít? 

Termín “ozon” si obvykle spojujeme spíše s pojmem “ozonová díra”. 3 molekuly kyslíku O3 však mají až neuvěřitelné možnosti využití. Jen se o nich příliš neví. Přitom první ozonové generátory vznikly už v polovině 19. století.Siemens_ozonator

První ozonový generátor byl vyrobený v Německu už v roce 1857

Jeho tvůrcem nebyl nikdo jiný než Werner von Siemens, který ve své vzpomínkové autobiografii o svém ozónovém generátoru uvádí: „Podařilo se mi ozónovou trubicí proměnit elektrolytickou cestou kyslík v ozón. Tento přístroj má ještě velkou budoucnost...“

K terapeutickému využívání dochází po roce 1916, kdy byl zkonstruován první lékařský generátor ozonu. Začaly vznikat první projekty, ve kterých vědci zkoumali dezinfekční mechanismus ozonu. Mezinárodní společnost pro ozonovou terapii byla založena v roce 1972, jakožto nástupkyně „východní asociace pro kyslíkovou terapii“ z roku 1913.

U nás se o významnou propagaci ozonoterapie zasloužil MUDr. Milan Veselý, zakladatel tohoto vědního oboru v České republice, který se jí věnuje 30 let a je také autorem české ozonové "bible" - Aktivní kyslík - trikyslík O3 - OZON - jako lék.

I když je ozonoterapie leckde ve světě legální, oficiální a rozšířenou léčebnou metodou, u nás je využití ozonu známější snad jen ve stomatologii, ve spojitosti s výhřezem plotének a v kosmetice. Jenže síla ozonu je i tam, kde ji potřebujete nejen v době virových epidemií.

Ozon je dezinfekční prostředek šetrný k přírodě a lidem. A dostane se všude

Pozorujete, že chřipky se nejvíc šíří na podzim a s obdobím dešťů? Mraky totiž omezují UV záření a bakterie a viry se mnohem snáze udržují v ovzduší. A když je ve vzduchu přebytek ozonu, zabíjí bakterie, viry a plísně.


Viry jsou nebuněčné parazitické organismy. Samy o sobě nejsou aktivní, ale ke svému rozmnožování potřebují nějakou hostitelskou buňku. Stavba viru je přitom jednoduchá. Je tvořen nukleovou kyselinou (DNA nebo RNA) a bílkovinným obalem. Vlivem působení ozonu dojde k narušení bílkovinného obalu a tím k destrukci viru.


Ozon pro nás dokáže udělat víc, než si dokážeme představit. Vypovídající je dezinfekční účinnost ozonu:popis_o3_metody_maxi_vak-ob1

  • 1,5 až 5x vyšší než u UV paprsků.
  • 25x efektivnější než kyselina chloritá (NOCl).
  • 2500x účinnější než chlornan (ClO).
  • 3000x rychlejší než chlór (Cl).
  • 5000x silnější než chloramin (NH2Cl)

Jak tedy využít zcela přírodní dezinfekční prostředek? 

Ozonové generátory pro účinnou dezinfekci jakéhokoliv uzavřeného prostoru

Ozon se jako plyn dostane opravdu úplně všude, kam se například běžné sprejové dezinfekce nedostanou. Není vir ani bakterie, které by ozonu dokázaly odolat.

Proto se v poslední době často setkáváme s tím, že firmy i státní organizace sahají po generátorech ozonu jako po rychlém a funkčním řešení. Pro tyto kroky se v souvislosti se šířením koronaviru rozhodly některé dopravní podniky, například v Olomouckém nebo Libereckém kraji, ale i v Praze

Dezinfekce ozonem je totiž velice účinná a nenákladná metoda. Do prostoru umístíte ozonový generátor (autobus, tramvaj, kancelář, provozovna apod.), zapnete přístroj, prostor uzavřete a necháte aktivní kyslík působit. Stačí vám k tomu kompaktní přístroj malých rozměrů bez ostrých hran, ryze české výroby, standardní záruky a plnohodnotným po/záručním servisem.

Ozon však využijete jako prevenci, dezinfekci a ochranu také jiným způsobem… 

Ozonová kosmetika pro pravidelnou péči

Viry kolem nás budou “létat” stále. Ať chřipka, COVID-19 nebo další a další. Důležité je být stále psychicky a fyzicky v takové kondici, abyste případnou nákazu lehce zvládli. 

To znamená pečovat pravidelně o své zdraví i o pokožku. Jednou z možností je ozonová kosmetika, která vyniká dezinfekčními vlastnostmi, vyživuje, hydratuje a regeneruje. Když se cítíte dobře “na povrchu”, cítíte se dobře taky uvnitř. 

Stejně tak se i ozonová kosmetika šetrně postará o vaši pleť a podpoří regeneraci celého organismu. Vyzkoušejte ji na vlastní kůži ve výhodných ozonových sadách. 

Praktické využití ozonu se hodí stále, nejen v době nadměrného šíření virů

Ozon funguje pořád. Jeho vlastnosti využijete v domácnostech a v profesionální sféře. Když si pořídíte ozonátor kvůli aktuální potřebě, jistě ho upotřebíte po další a další roky a nesčetné příležitosti, např. i díky atestovaným ozonovým vakům.

Přejeme především pevné zdraví!

Zjistěte vše o generátoru ozonu na jednom místě

Shoptet O3 tým